Vår historia

Vår historia

​Innovation är kärnan i vår verksamhet.  I över 85 år har vi arbetat för att förbättra kvaliteten på livräddande och livsuppehållande terapier.

Don Baxter IV Bottles

​1930-talet: De första innovationerna

1931: Läkarna Ralph Falk och Don Baxter startar Don Baxter Intravenous Products Corporation, den första kommersiella tillverkaren av färdigblandade intravenösa lösningar.

Kort efter att verksamheten påbörjats lanseras TRANSFUSO-VAC-behållaren för insamling och lagring av blod, något som gjorde det möjligt att bygga upp en blodbank och förvara blodet i upp till 21 dagar. 

I slutet av decenniet byter företaget namn till Baxter Laboratories, Inc. och öppnar sin första produktionsanläggning i en renoverad bilhall i Glenview, Illinois.

Twin-Coil Artificial Kidney

1940–1960-talet: De stora genombrottens tid

1941: Vi lanserarPLASMA-VAC-behållaren, som gör det möjligt att för första gången separera plasma från blod för lagring.

1948: Den oförstörbara plastbehållaren för blodlagring lanseras.

1950: Vår andra produktionsanläggning i USA öppnas, i Cleveland, Mississippi. Två år senare blir vi det första amerikanska företaget som gör mänsklig blodplasma kommersiellt tillgänglig genom förvärvet av Hyland Laboratories.

1954: Vi öppnar vårt första kontor utomlands, i Belgien. Två år senare utvecklar den holländske läkaren Willem Kolff den första ”konstgjorda njuren” gjord av trälister, apelsinjuiceburkar och ett cellofanmembran. Med Kolffs arbete som grund producerar vi det första kommersiella dialyssystemet senare samma år.

1960: Vi introducerar den första lösningen för bukdialys (peritonealdialys). Vid bukdialys filtreras slaggprodukter från njurpatientens blod via bukhinnan istället för via en extern dialysator. Ett år senare börsintroduceras företaget på New York Stock Exchange.

VIAFLEX IV container

1970–1990-talet: Vi ökar vår globala närvaro och fortsätter innovera

1970: Vi presenterar VIAFLEX, den första flexibla intravenösa behållaren i plast. Ett medicinskt genombrott som gör det möjligt att ge infusioner i ett slutet system och därmed minska risken för kontaminering.

1971: Vårt företag kommer med på Fortune 500-listan över de största amerikanska företagen. Vi öppnar en produktionsanläggning för intravenösa lösningar i North Carolina. Det är fortfarande en av våra största anläggningar.

Våra MINI-BAG-behållare i plast börjar säljas på marknaden 1974 och gör bruksfärdiga, färdigblandade lösningar tillgängliga för sjukhusen. Året därpå flyttar vi till vårt nuvarande huvudkontor i Deerfield, Illinois.

Homechoice Automated PD systems

Under 1980-talet lanserar vi flera nya produkter, bland annat INFUSOR-pumpen som gör det möjligt för patienter att få intravenös behandling oavsett var de befinner sig.

1985: Vi förvärvar American Hospital Supply Corporation, en leverantör inom sjukvårdsbranschen.   

1991: Vårt INTERLINK IV Access-system lanseras och är det första nålfria systemet för intravenös behandling.

1994: HOMECHOICE, vårt system för automatiserad peritonealdialys (APD) lanseras. Dessutom öppnar vi en fabrik i Singapore som ska tillverka peritonealdialyslösningar för den asiatiska marknaden.

1998: Vårt förvärv av Ohmedas avdelning för läkemedelsprodukter gör Baxter till ledande inom narkosgas.  Samma år introducerar vi den första flexibla trekammarpåsen för komplett parenteral nutrition och vår produkt TISSEEL , det första vävnadslimmet på den amerikanska marknaden, blir godkänd.  

V-LINK needleless connector

2000-talet: Ett nytt millennium med nya innovationer

Under den första halvan av decenniet får vi lagstadgat godkännande för flera av våra huvudprodukter, bland annat:

  • EXTRANEAL, en icke-glykosbaserad lösning för peritonealdialys.
  • ADVATE, det första rekombinanta koagulationsfaktor VIII-koncentratet mot hemofili som tillverkats utan tillsatt människo- eller djurprotein i cellkulturen.
  • FLEXBUMIN, det första albuminet i en flexibel behållare i plast.
  • SEVOFLURANE, en narkosgas som används vid operationer.

2007: Vi presenterar V-LINK, den första i.v.-kopplingen med antimikrobiell beläggning. Ett par år senare får vi FDA:s godkännande för ARTISS, det första kommersiellt tillgängliga vävnadslimmet med längre torktid som används vid fixering av hudtransplantat hos brännskadepatienter.

HEMOPATCH resorbable collagen-based pad

2011: Vi lanserar Baxter Ventures, ett nytt sätt för oss att hitta och finansiera nya innovationer för hälso- och sjukvården. Vi förvärvar även Baxa Corporation som förstärker vårt utbud av tjänster för automatisering av apotek.

2012: Vi förvärvar Sigma, tillverkare av intelligenta infusionspumpar, och Synovis Life Technologies, Inc., ett ledande företag inom mikrokirurgiska produkter.

2013: Vi förvärvar Gambro AB, en global innovatör inom njursjukvård. Vi får också EU:s godkännande att sälja HEMOPATCH förseglande hemostas, som hjälper till att kontrollera blödning i flera olika operationssituationer.

THERANOVA Dialyzer

2015: Vår biovetenskapsverksamhet avknoppas för att vi ska kunna fokusera på sjukhusvård, nutritionsbehandling, njursjukvård och kirurgi. We lanserar AMIA med SHARESOURCE, det första systemet för automatiserad peritonealdialys (APD) med användarvänliga funktioner som hjälper patienter med kronisk njursvikt att sköta sin peritonealdialys i hemmet samtidigt som de är uppkopplade mot vårdpersonalen.

2016: Vi lanserar NUMETA G13E i Europa, den enda trekammarpåsen med bruksfärdig parenteral nutrition godkänd att användas för prematura nyfödda barn. Vi tar också fram HDx med THERANOVA, en ny dialysbehandling för patienter med kronisk njursvikt. THERANOVA-dialysatorn har ett innovativt membran som ger en expanderad hemodialysbehandling (HDx).

KAGUYA automated peritoneal dialysis (APD) system

2017: Nya versioner av våra blodstillande medel FLOSEAL och TISSEEL lanseras. Vi förvärvar Claris Injectables Limited, ett företag i branschen för generiska injektionsmedel, och presenterar nya forsknings- och kliniska utvecklingssamarbeten med ledande aktörer som Mayokliniken i Minnesota och Ramot at Tel Aviv University/Tel Aviv Sourasky Medical Center.

2018: Vårt APD-system KAGUYA lanseras i Japan. Ett system som tagits fram med hänsyn till lokala behov och områdets demografi. Det gör systemet till ett verkligt behandlingsalternativ för njurpatienter där.